Etusivu           Roosa           Amorodio d'Acheronte           Colorado

Kevään ensimmäiset maastoesteet.

perjantai 24. huhtikuuta 2015




Keskiviikkona päästiin Danten ja Breegon kanssa ekaa kertaa hyppäämään maastoesteitä! Olin sopinut treenit Ypäjälle Anna Kärkkäisen kanssa. Liikkeelle lähdettiin aamuvarhain ja 11:30 aloteltiin Danten kanssa. Dantte oli pinkeä kuin viulunkieli, ohi jolkottelevat ravurit pelotti ihan suunnattomasti eikä tuulinen ilma edesauttanut yhtään asiaa. Itsenäinen verryttely meni siis aika lennokkaissa tunnelmissa.


Postauksen kuvat on otettu kännykällä kuvatuista videoista, joten laatu on sen mukainen!

Ansku kutsuu jostain syystä Danttea pieneksi kirahvin poikaseksi?




Kun Anna saapui paikalle, kerroin vähän hevosesta ja siitä että se on suhteellisen kokematon maastoesteillä ja ekaa kertaa mun kanssa maastiksilla. Puhuttiin että jos hypätään harrasteen ja vähän tuttarin esteitä.  Aloitettiin pienistä ja mukavista tukeista ja sitä mukaan edeten isompiin ja isompiin esteisiin ja tehtäviin. Hypättiin derbykentän päädyssä olevista esteistä melkeinpä kaikki esteet, jopa muutama 1* este! Dantte oli ihan liekeissä, kunhan sen sai vain ohjattua oikealle esteelle niin se oli menoa! Ongelma oli enemmänkin saada se pysymään housuissaan ja suorana mun pohkeen ja ohjan välissä. Kierrokset olivat niin kovat että kun olisi pitänyt kävellä niin käveltiin enemmän kahdella jalalla kuin neljällä... Niinpä aina ravailin voltteja kun valmentaja antoi neuvoja seuraavista tehtävistä. Eipä näyttänyt energia loppuvan. 

Kun oltiin hypätty hiekkakentän esteet ja harjoiteltu portaat, siirryttiin isolle vedelle. Epäilin vähän miten Dantte suhtautuisi veteen, mutta sinne se marssi enempiä kyselemättä! Näytti nauttivan hommasta silminnähden. Kun oltiin kävelty ja ravattu muutaman kerran veden läpi, hypättiin ennen vettä muutama este ja sitten laukattiin veteen, siitä jatkaen "saarelle" jonka päällä oli pieni tukkieste ja siitä tuli jatkaa takaisin veteen ja hypätä vedestä pois koivutukkien yli. Dantte suoritti ekalla kerralla tän tehtävän hyvin mielenkiintoisesti. Veteen hypättiin järkyttävällä "mahaplätsi"-loikalla, hyvä kun kuski pysyi kyydissä! Siitä sitten kerättiin itsemme kasaan ja jatkettiin saarelle. Kyllä me esteistä yli päästiin mutta tyyli oli hyvin erikoinen xD Oli monta hetkeä milloin meinasin horjahtaa selästä alas mutta onneksi Dantte oli niin innokas ja rehellinen että jatkoi loppuun asti mukisematta vaikkei ratsastaja ollut ihan ajantasalla! 




Tarviiks tähä sanoo mitää... :DD


En vaan voi sanoin kuvailla kuinka vaikea siellä selässä on pysyä tasapainossa kun se vetää tollaisia loikkia ja mutkia. Se hevonen on niin kapea ja nopea, että suoraan sanottuna siellä ei ole "keskikohtaa" missä istua tai mihin tukeutua. Danten ei tarvitse tehdä kuin pieni sivuttaisliike niin olen jo liikkeestä jäljessä. Tokalla kerralla päästiin tehtävä jo vähän sujuvammin vaikka samanlaisella mahaplätsillä hypättiin veteen ja siitä jatkettiin jalat räpiköiden joka suuntaan ;) Ei jääny epäselväksi tykkäsikö Dantte vedestä! Vesitehtävien jälkeen hypättiin vielä pieni tukki, hauta ja puolikas (kapea) helpon vene. Coff-in tyyppisenä tehtävänä, eikä taaskaan mitään ongelmaa! Anna oli tosi tyytyväinen ja kehui Danttea hirveästi. Rohkea ja rehellinen hevonen, jolle täytyy saada vaan paljon harjotusta ja kokemusta jotta se vähän rauhottuisi.

Mutta maastoesteilläkin tuli huomattua, että mitä isompia esteet olivat ja mitä tiukempia tehtäviä tuli niin sitä parempi ja kuuliaisempi Dantte oli. Sen ratsastettavuus paranee huomattavasti kun esteet kasvaa, pikkutukeilla se yrittää viedä mua kuin märkää rättiä. Sama on rataesteillä, isoimmilla esteillä se on paljon kuuliaisempi ja keskittyneempi. Ei pelottanut vesi, haudat, portaat, trakehnerit, puskaesteet.. Siis ihan älyttömän rohkea hevonen! Oon niin innoissani!

Danten treenien jälkeen käytiin tekemässä vaihto Breegoon. Tietysti tässä välissä loppuverryttelin hyvin ja kävelytettiin Danttea ennenkuin laitettiin se traileriin ja otettiin Brego ulos. Bregokin oli tosi jännittynyt sillä sää oli todella tuulinen ja tuulenpuuskat olivat todella rajuja. Verkassa Brego oli tositosi jännittynyt ja sitkeä, mutta pikkuhiljaa se rupesi rentoutumaan. Se kyyläsi ties mitä kaikkea, jokaista maastoestettä ja valkoisia kylttejä.. Mietin että mitähän tästä tulee, joudunko taistelemaan sen jokaisesta esteestä yli.. Mutta ei! Heti ensimmäisen hypyn jälkeen se oli menoa. Brego pöhisi ja pörisi ja porskutti menemään korvat tötteröllä ihan tosissaan! Ei pelottanut haudat eikä trakehnerit, mitkä ovat monille kokemattomille hevosille usein alkuun jännittäviä. Breego ei ollu moksiskaan. Taidettiin ylittää Breegonkin kanssa muutamat helpon esteet! 





Kaksi kieltoa se teki, ensimmäisen niinsanotulle risuesteelle. Hypättiin siis risuaidan yli, esteen alastulo oli paljon alempana kuin ponnistus ja esteen takana oli nurmea. Ekalla kerralla Brego vain pysähtyi ja oli "mikäs tää tämmönen on". Seuraavalla kerralla ei mitään ongelmaa, hirrrveällä loikalla yli vaan! Yllätyksenä tämä este tulee harrasteeseen, joten vähän mielenkiinnolla odotan miten hevoset hyppää sitä kisoissa, sillä se on optisesti haastava hevoselle ja moni arka hevonen saattaa sille pysähtyä. Toinen ohimeno tuli vedellä kun piti hypätä ne 2 tukkia peräkanaan. Breego ei ihan heti tajunnut, että sen ensimmäisen tukin jälkeen pitäisi mennä vielä takaisin veteen! Breegon mielestä oli paljon järkevämpää jatkaa maata pitkin oikealle. Ei muutakuin uusiksi vaan ja aika paljon sain sitä raipalla ohjata että se jatkoi veteen eikä taas maalle oikealta ohi. Sen jälkeen se tajusikin mikä homman nimi oli ja kolmannella kerralla se olikin Breego joka vei meikäläistä ja näytti miten homma hoidetaan :D Siis ihan uskomaton hevonen! Anna sanoi että tää vaikuttaa olevan sellainen hevonen että kun se ymmärtää ja oppii mitä siltä halutaan niin se ei esteelle pysähdy. 

Tämä este tulee siis harrasteeseen.


Tässä vaiheessa Brego ties jo mitä pitää tehdä ;)


Brego oli tosi sulonen ja oli kyllä ehdottomasti päivän yllättäjä! Pieni puolanpoika veti treenit kuin mikäkin true kenttähevonen! Molemmat pojat olivat kyllä superhienoja ja hyvillä mielin odotetaan Ypäjän vappukisoja jotka ovat siis 2.5. Dantte aloittaa tutustumisluokasta ja Breego harrasteluokasta.

Ansku uskalsi vasta kotiinlähtiessä tunnustaa että oli mokannut Danten treenien videokuvaamisen. Ansku luuli, että juuri silloin kun kamera ei kuvannut niin se kuvaisi ja toisteppäin.. Eli puhelimesta löytyi minuuttitolkulla videota maasta ja taskunpohjasta. Videolle ei saatu taltioitua kun ihan ensimmäiset hypyt hiekkakentältä ja nämä vesiesteen räpiköinnit. Muutama ärräpää tais multa lentää koska harmitti niin paljon ettei saatu videolle kuinka hienosti Dantte hyppäsi vaikeampiakin tehtäviä. Noh, eihän sille mitään voi, vahinkoja sattuu! Onneksi sentään edes jotain saatiin taltioitua! Ja ei se vatutus kauaa kestänyt koska oltiin niin iloisia siitä että molemmat pojat hyppäsivät superhyvin ja yllättivät rohkeudellaan!

Tässä vielä videokooste treeneistä, Dantesta muutama hassu pätkä mitä nyt tuli ja Breegosta sitten kaikki! :)





btw,

Yritettiin kääntää Anskun kanssa Danten nimeä, joka oli aika mielenkiintoista.
Danten virallinen nimihän on Amorodio d'acheronte.

Amor = Rakkaus
Odio = Viha
Acheron = on nimi joidenkin jokien kreikkalaisessa mytologiassa, usein liittyvät alamaailmaan. (Wikipedia).

Eli mitä tästä voi päätellä? Vihan ja rakkauden joki? Koski? Vihan ja rakkauden joet? Mielenkiintoista! Vai voisikohan Amorodio d'acheronte olla joku mytologisen joen nimi? :D Tämän pidemmälle me ei päästy, mitäs te ootte mieltä?

3.4. Riders Inn

maanantai 6. huhtikuuta 2015



Pitkänäperjantaina suuntasimme hyppäämään Riders Innin järjestämiin esteratsastuskilpailuihin Hyvinkäälle. Pyhän ansiosta perjantai oli minulla töistä vapaa, lauantaina en olisi päässyt kisoihin töiden takia. Oli jännittävää lähteä täysin uuteen kisapaikkaan, odotukset olivat suuret upeasta uudesta kilpailuhallista ja täydellisistä ratsastuspohjista. Ja täytyy sanoa, että ei tarvinnut pettyä. Maneesi oli juuri niin upea kuin odotettiinkin ja pohja oli täydellisyyttä hipova. Tuntui että kaikki hevoset joiden suorituksia näin hyppäsivät hyvin tällä pohjalla. Tietysti näin erillaiset olosuhteet aiheuttivat joillekkin hepoille jännitystä. Elisa lähti hoitajaksi kisoihin, joten oltiin kolmistaan Danten kanssa liikkeellä. Kerron kisoista nyt pikaraportilla koska ei oo aikaa kirjottaa yksityiskohtasesti niinku yleensä mulla on tapana. 

90cm valmistautuessa Dantte oli tosi jännittynyt, kävi monta kertaa takajaloillaan jos piti odottaa seisten. Mutta verryttelyn jälkeen se rauhottui ihan kivasti. 90cm rata meni yllättävän hyvin! Verkassa Dantte oli aika vahva joten ratsastin siellä esteille aika vahvalla kädellä jarru pohjassa. Radalla pystyin antaa Danten edetä ilman että tuli sitä tunnetta että koko peli katoaa alta. Pystyin ratsastamaan keskittyneesti etäisyyksiä esteelle, lyhentämään ja pidentämään laukkaa ilman protestointia! Oltiin kaikki tosi tyytyväisiä rataan. Tuloksena siis puhdas rata ja sijoituttiin kahdeksanneksi, jee! Valmentajani Marjo oli auttamassa 90cm verryttelyssä ja katsoi radan. Videolla kuuluu hauskasti kuinka Marjo myötäratsastaa mun kanssa rataa :D Písti hymyilyttämään kun ekaa kertaa videon katsoin!  




Marjon piti lähteä 90cm luokan jälkeen, joten "sain pärjätä yksin" metrin verryttelystä ja suorituksesta. Vaikka Dantte starttasikin 100cm luokassa kymmenentenä, venyi odotus silti yllättävän pitkäksi pohjan huoltotöiden ja radankävelyn vuoksi. Tässä välissä Dantte kerkesi väsähtää. Koitin verrytellä mahd lyhyesti, ravit laukat nopeasti ja sitten vain kävelyä ja tarvittavat hypyt. Kun sitten sain lähtömerkin suoritukseen, Dantte rupesi yhtäkkiä ravistelemaan päätä rajusti ja vaikutti ärsyyntyneeltä. Koitin siinä 40 sekunnin aikana katsoa suitsia ja satulaa että painaako jokin mutta en löytänyt mitään. 

Dantte hyppäsi kyllä suurella innolla mutta huomasin ettei se jaksanut enään keskittyä. Vauhti kiihtyi ja pidätteet eivät menneet läpi. Ennen kolmatta estettä en ratsastanut tarpeeksi ajoissa taakse, joten en kerennyt saamaan pidätteitä läpi ja ajauduttiin lähelle okseria ja siitä tuli pudotus. Sen jälkeen sarja meni hyvin ja 6. esteeltä 7. okserille Dantte lähti aikamoista haipakkaa. Siinä vaiheessa päätin etten rupea rykimään sitä takaisin vaa annoin sen sitten "juosta päin" estettä. Puomi kolahti lujaa etusiin ja Dantte otti opikseen, kummasti vauhti hidastui ja viimeiselle esteelle ratsastettavuus oli taas hyvä ja etäisyys ideaali. Joten tämä 100cm suoritus meni vähän väsymyksen ja opettelun piikkiin molempien osalta :) Olin silti tosi tyytyväinen Dantteen. Alkuun kisapaikalla sitä jännitti kovasti mutta sitten kun se tottui kisapaikan hälinään ja systeemiin niin se käyttäytyi tosi asiallisesti. 




Niinpä kisoista lähdettiin yhden onnistuneen, yhden opetteluradan ja ruusukkeen kera. Fiilis oli hyvä vaikka heti 100cm radan jälkeen olin ihan ihmeissäni, että mitä tapahtui ja miksi Dantte huononi yhtäkkiä niin paljon. Mutta väsymyksestä se johtui, koska poika oli sitten aivan naatti. Tykästyn päivä päivältä enemmän tähän hevoseen ja ekassa luokassa se oikeesti näytti mulle että siitä tulee superhieno ja se on ihan sairaan kiva ratsastaa radalla kun se toimii!! En malta odottaa miten hienoksi meidän yhteistyö kehittyy! 

Maanantaina mennään Savijärvelle seurakoulukisoihin, mukaan lähtee Brego ja Dantte. Meen molemmilla B-merkin kouluohjelman. Ruusukkeita ei lähdetä hakemaan tämänhetkisellä kouluratsastuksella, vaan nyt lähdetään harjoittelemaan sitä valkoisten aitojen sisällä kulkemista ja hakemaan rentoutta ja kokemusta :) Saa nähdä miten menee!



Näitä kuvia varmaan tulee lisää omaan postaukseen, kunhan saan niitä ostettua! :)